Tuesday, 16 October 2012

wAitiNg~

haii CikPinGu nak story sikit hari ni, rajin mengetuk papan keyboard..keluarga CikPinGu xsabar menanti ahli baru..CikPinGu bakal mendapat anak saudara..insyaAllah dalam disember nnti..alhamdulillah, merasa juga CikPinGu pegang title "auntie" nnti..hehee..khabarnye bakal mendapat "twins"..uhuu..sukanyer family CikPinGu apatah lagi my mom and dad..diorang lagi la happy bakal dapat cucu sulung bukan satu tetapi dua sekaligus..mesti comel-comel nanti,semestinyer "auntie" dia ni kan comeiii...hmmm..CikPinGu suka kalau dapat baby boy..hikhik..ntah la agaknyer sebab dah bosan kot dalam family dah ramai sgt yg gegirlnyerrr..(^_^)

Berkongsi kegembiraan ini, CiPinGu adik beradik sibuk la mencari nama gelaran untuk bakal anak-anak buah memanggil nnti..hehe..masing2 dah berangan -angan..my sis dah chopp gelaran dia "ummi", my youngest sister pulak "mummy"..hmmm..semua panggilan yang glamour2 dah diorg chopp..CikPinGu aje masih memikirkannye..ada ler diorg suggest "mama Snow White"..uhuhu..glam and gorgeous ke tu??..apa-apa ajerrr.
mana satu yang cantekk??
Menanti kelahiran baby twins ni banyak la juga barang2 baby dah di borong dan di sponsor..CikPinGu adik beradik sibuk la duk bahagikan siapa yang nak sponsor barang2 utk baby ni..CikPinGu dah sponsorkan tilam bayi..hmm..kalau ada rezeki, hajatnye nak membeli stroller dan tilam yang comel nie!!!hehe..moga-moga segala urusan dipermudahkan dan selamat semuanyerr..CikPinGu juga berharap suatu hari nnti doa CikPinGu juga dimakbulkan..insyaAllah,Amin.
berminat miliki tilam bayi comel seperti ini??
 lawati di fb : ayueazmi@facebook..ada dijual disana..



Monday, 15 October 2012

Painkiller pleZ..

haiiii uols..how are u today? hope everyone is fine today..CikPinGu not feeling well today..i need a painkiller!!!CikPinGu seperti biasa la waktu-waktu "red flag" ni xberapa nk sihat..simptom2 biasa la harus di lalui penuh ketabahan, menahan kesakitan yang xterungkap dgn kata-kata..aduhaiii..waktu2 ni mula la terganggu mood dan xdpt nak bebas berlari, aktif ke sana ke mari..hanya jari jemari sebagai ganti diri..

CikPinGu di zaman persekolahan dulu-dulu konfirm akan bercuti, badan xlarat nak bangun di tambah dengan muntah2 yang teruk..uhuhu..makan ubat pun masih sakit, tuhan aje yang tahu..menangis, guling2kan badan dah macam tenggiling dh rupernyer..hihi..biasanyer CikPinGu akan tidur aje seharian tanpa membuat apa2 aktiviti..makan pun setakat tak nak bagi perut kosong jer..dulu-dulu terfikir juga camner  la bila dh CikPinGu bekerja nnti...adakah setiap bulan CikPinGu nak cuti atau MC..uhuhu..tapi alhamdulillah setakat ni sakit dh berkurangan sedikit..CikPinGu ada la juga amalkan petua2 untuk menahan sakit ni..ni antara CikPinGu 'copy and paste' yang boleh diamalkan bagi sesiapa yang senasib dgn CikPinGu..antara petrua-petua nie CikPinGu biasa buat antaranye tidur, mkan ubat,perut tu tuamkan dengan tungku panas...hope someday nnti CikPinGu dah xperlu lalui kesakitan ini..okey..cer baca petua2 ni..selamat mencuba!!

Petua 1 : Ambil 9 biji pinang tua, bakar hingga menjadi arang, dan tumbuk halus. Campurkan secawan air suam dan minum 9 hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.
Petua 2 : Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia ke dalam segelas air suam, apabila halia mendap barulah diminum air tadi, didahulukan dengan selawat.
Petua 3 : Minum air rebusan rumput jarum  emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa  kedatangan haid atau sebelumnya.
Petua 4 : Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada  hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan . Makan dalam 1 atau 2 minggu sebelum haid .
Petua 5 : Semasa sakit ketika haid, hendaklah sentiasa meminum air  teh pahit tanpa gula.

 CikPinGu juga nak share dengan uols doa untuk sakit ni, boleh diamalkan bersama..
ni pun hasil carian dari google..

Thursday, 4 October 2012

haiii..cikpingu kembali mengetuk papan kekunci..lama dah xd post2 baru kan..idea ntah mana menghilang..banyak perkara perlu diselesaikan dan banyak juga la masalah melanda diri ini..ahhha
teringat pula pada kata-kata ni.."bila kita stress kita suka makan desserts"..apa sebabnyer??cuba anda tgk perkataan desserts diterbalikkan jadi "STRESS" hihihi...dah kelaut dah citer nie..sebenarnye entry kali ni nk kongsi angan-angan, impian menggunung cikpingu..duk sorang2 mula la suka berkhayal.hihi..


imaginasi cikpingu a.k.a angan-angan xsudah iaitu andai ku miliki sebuah rumah nnti...hmmm..cikpingu rasa kalau dapat membeli, memiliki sebuah rumah nnti akan cikpingu hias cantik..konsepnyerr cikpingu suka yg kayu kayan ni macam konsep bali jer kan..xpun modern kontemporari..hiihii..xkisah la apa kebenda namanyer janji ada unsur2 semualajadi kayu...citer pasal kayu ni of course la susun atur perabot yg jadi pilihan hati "Kayu Jati"..uhuhu..tpi mampu ker cikpingu nk membeli nyer..mahalnyerrr...hmm..harap impian ni jadi kenyataan la suatu hari ni..moga dimurahkan rezeki cikpingu dan kesihatan yang baik untuk terus berusaha menggapai impian!!! tadaaa...bye2.. 




Thursday, 2 August 2012

bOsaN

Jari jemari menari laju di papan kekunci komputer ni..xde cerita nak dikongsi atau kisah menarik untuk disensasi..hanya ingin mendengar tik tak tuk tap bunyi papan kekunci ajer...hehehe..Cikpingu hari ni tahap keboringan melampau n feel sleepy (kalau boleh ZzzZzzz ni sedap nie)...uhuu..bangun awal di pagi hari menjemput insan tersayang tiba...
alhamdulillah dpt sekali lagi menjalani ibadah puasa berdua kali ni..hmmm tapi persoalan bermain di minda  sekarang apa nak masak untuk juadah berbuka nnti ye? pening juga kepala Cikpingu..memerah otak menu2 yang sesuai n menepati selera ketika berbuka nnti..hihhihi..hmm..macamni la agaknye ibu kita sehari-hari memikirkan menu untuk anak-anak,apa hidangan untuk dihidang buat keluarga tersayang, susah juga rupernyer..selama ini tahu makan n komen ajer kan? penat, peluh keringat si ibu memasak langsung kita xfikirkan, malah tiada ucapan terima kasih pun jasa si ibu membuatkan perut kita terisi, kenyang..setelah bertukar status ni barulah cikpingu tahu penat lelah si ibu seharian menguruskan rumahtangga...so cikpingu harap hargai kasih sayang dan pengorbanan ibu..di bulan yang mulia ni, apa kata kita pula yang menyediakan juadah untuk ibu..dari bertanya "ibu masak apa hari ni?" baik kita tukarkan kepada "saya masak untuk ibu hari ni"..selamat berpuasa!!!

Tuesday, 17 July 2012

fasting mode~

haiii...cik pingu kembali..dh lama xmengaktifkan jari jemari contengan di sini..CikPinGu dah selamat bertukar title 'puan'..alhamdulillah, bahtera dilayari penuh kebahagiaan dan cikPinGu harap ia berkekalan hendakNya..sangat teruja untuk berpuasa bersama insan tersayang dan bersama family baru, harapan moga ibadah kali ni dapat cikPinGu jalani dengan sempurna, moga2 doa cikPinGu untuk bertiga dimakbulkan olehNya..akhir kata "selamat menyambut ramdhan al-mubarak, moga ibadah puasa mendapat keberkatan oleh-Nya, Amin..Doa pembuka 12 pintu untuk diamalkan..('',)

Friday, 11 May 2012

Belon

3.07pm..tetiba CikPinGu rasa nk berblogging la pula..dah lama xde entry baru kan???..kekangan masa, kepenatan n mostly sebenarnyer xde idea nk menulis..yer la menulis juga namanyer walaupun tekan2 keyboard..hihi..sama macam buat karangan sekolah zaman dulu-dulu( subjek paling nyampah lebih2 lagi bila kena siapkan hari tu juga)..idea xde berputar di otakku tapi nasib baek time exam lulus dgn jayanye..hehehe..

Cuaca hari ni hujan..tetiba nak citer pengalaman CikPinGu naik kapal terbang buat kali pertamanya..sarawakian ckp "naik belon"..uhuhu..my 1st trial naik flight bahasa omputihnyer year 2010 rasanyer..masa tu CikpinGu with my frenz berdua ajer..dengan penuh kejakunan la kami ke sana..bermula la daripada 1st time naik ERL atau train laju nie..yer la negeri CikpinGu mana nak ada train2 laju nie, keretapi pun sekali seumur hidup ni pernah naik..so dup dap juga la nak naik benda nie..lawak bangat ajer..cepat je kaki melangkah takut tersepit di pintu..uhuhu...
CikpinGu duk dalam erl ni sekejap ja 20minit jer..pastu turun naik bas pula sampai ke airport...ahaa ni pun satu masalah juga sbb mana pernah jejak airport nie..dah jejak airport ni mata mula la liar mencari kaunter pertanyaan n suasana nyer..byk nyer pintu2 n orang pula sesak tpi lega sbb byk petugas terpacak untuk membantu org2 mcm CikpinGu..hikhik..setiap pitstop tu mcm2 kami tnya..lepas ni apa..ke mana..hihi..

 mula-mula penerbangan CikpinGu adalah dgn airasia..penerbangan tambang murah..hehehe..suka dgn slogannyer "now everyone can fly" tapi CikpinGu suka menokok tambah "now everyone can fly if have MONEY $$$$$...setuju dgn pendapat ini, sila angkat tangan...service airasia nie kira ok la tapi suka kalau dpt seat tepi tingkap..dpt tgk pemandangan n bebas gangguan bila nk tido dari steward/stewardess yang lalulalang buat sale!! peace~



i believe i can fly...


nie pula Firefly and Malaysia Airlines..penerbangan nie cikpinGu dah rasa..feel dia sama jer dgn airasia..saiz kapal pun lebih kurang..firefly tu cikpinGu terbang ketika melancong ke sarawak..lone ranger masa tu, dah la departure di klia,teramat la besar bg diri ni..pening lalat juga la nk check-in tapi alhamdulillah mendarat juga cikPinGu di Kuching, sarawak..besttt..yang nie best coz dpt seat tepi tingkap..dpt tgk view awan..indahnyer ciptaan tuhan..malaysia airlines atau mas pula, travel bersama2 my sis..selesa juga n dpt gift free iaitu kacang n jus buah free...teringat kenangan buat cikpinGu malu jer..pramugari tu tnya nak air mana miss? cikpinGu jwb la strawberry sbb kaler pink..rupa-rupanyer air guava..huhuhu..oopss malu sdri..jakunnyer diriku..sekian, jari jemari dah penat..hope cikpinGu dapat bw family jejalan naik belon suatu hari nnti.

Wednesday, 2 May 2012

welcome back..layannnn..

Aku lihat dia di sana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia
Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia
# Korus
Bila dia, mendekati diriku,
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu
Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya
Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya
# Korus
Bila dia, mendekati diriku,
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu
Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya
Bridge :
Ku terima satu nota..darimu..
Yang tertulis ‘Aku suka kamu’
# Korus
Bila dia, mendekati diriku,
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu
Akhirnya kini, ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia,
Menerima cinta darinya.. Aku suka dia…

Jom layannnn lagi....
Sempurna...
Cerita yang tak sempurna
Apakah alasannya
Siapakah di hatinya...
Bahasaku...
Mungkin tidak seindah
Lafaz kata pujangga
Namun ku bersumpah..
Rela ku tunggu
Jawapanmu...
Masihkah aku ada
Di hatimu...saat ini
Biar tubuhku kan terpaku
Biar jasadku
Tak bernyawa lagi...
Sampai nanti...
Ooo...ooo..ooo
Rela ku tunggu
jawapanmu...
Masihkah aku ada
Di hatimu...Saat ini
Biar tubuhku kan terpaku
Biar jasadku...
Tak bernyawa lagi...
Saat ini..
Rela ku tunggu
jawapanmu...
Masihkah aku ada
Dihatimu...
saat ini….(3x)