Tuesday, 16 October 2012

wAitiNg~

haii CikPinGu nak story sikit hari ni, rajin mengetuk papan keyboard..keluarga CikPinGu xsabar menanti ahli baru..CikPinGu bakal mendapat anak saudara..insyaAllah dalam disember nnti..alhamdulillah, merasa juga CikPinGu pegang title "auntie" nnti..hehee..khabarnye bakal mendapat "twins"..uhuu..sukanyer family CikPinGu apatah lagi my mom and dad..diorang lagi la happy bakal dapat cucu sulung bukan satu tetapi dua sekaligus..mesti comel-comel nanti,semestinyer "auntie" dia ni kan comeiii...hmmm..CikPinGu suka kalau dapat baby boy..hikhik..ntah la agaknyer sebab dah bosan kot dalam family dah ramai sgt yg gegirlnyerrr..(^_^)

Berkongsi kegembiraan ini, CiPinGu adik beradik sibuk la mencari nama gelaran untuk bakal anak-anak buah memanggil nnti..hehe..masing2 dah berangan -angan..my sis dah chopp gelaran dia "ummi", my youngest sister pulak "mummy"..hmmm..semua panggilan yang glamour2 dah diorg chopp..CikPinGu aje masih memikirkannye..ada ler diorg suggest "mama Snow White"..uhuhu..glam and gorgeous ke tu??..apa-apa ajerrr.
mana satu yang cantekk??
Menanti kelahiran baby twins ni banyak la juga barang2 baby dah di borong dan di sponsor..CikPinGu adik beradik sibuk la duk bahagikan siapa yang nak sponsor barang2 utk baby ni..CikPinGu dah sponsorkan tilam bayi..hmm..kalau ada rezeki, hajatnye nak membeli stroller dan tilam yang comel nie!!!hehe..moga-moga segala urusan dipermudahkan dan selamat semuanyerr..CikPinGu juga berharap suatu hari nnti doa CikPinGu juga dimakbulkan..insyaAllah,Amin.
berminat miliki tilam bayi comel seperti ini??
 lawati di fb : ayueazmi@facebook..ada dijual disana..



Monday, 15 October 2012

Painkiller pleZ..

haiiii uols..how are u today? hope everyone is fine today..CikPinGu not feeling well today..i need a painkiller!!!CikPinGu seperti biasa la waktu-waktu "red flag" ni xberapa nk sihat..simptom2 biasa la harus di lalui penuh ketabahan, menahan kesakitan yang xterungkap dgn kata-kata..aduhaiii..waktu2 ni mula la terganggu mood dan xdpt nak bebas berlari, aktif ke sana ke mari..hanya jari jemari sebagai ganti diri..

CikPinGu di zaman persekolahan dulu-dulu konfirm akan bercuti, badan xlarat nak bangun di tambah dengan muntah2 yang teruk..uhuhu..makan ubat pun masih sakit, tuhan aje yang tahu..menangis, guling2kan badan dah macam tenggiling dh rupernyer..hihi..biasanyer CikPinGu akan tidur aje seharian tanpa membuat apa2 aktiviti..makan pun setakat tak nak bagi perut kosong jer..dulu-dulu terfikir juga camner  la bila dh CikPinGu bekerja nnti...adakah setiap bulan CikPinGu nak cuti atau MC..uhuhu..tapi alhamdulillah setakat ni sakit dh berkurangan sedikit..CikPinGu ada la juga amalkan petua2 untuk menahan sakit ni..ni antara CikPinGu 'copy and paste' yang boleh diamalkan bagi sesiapa yang senasib dgn CikPinGu..antara petrua-petua nie CikPinGu biasa buat antaranye tidur, mkan ubat,perut tu tuamkan dengan tungku panas...hope someday nnti CikPinGu dah xperlu lalui kesakitan ini..okey..cer baca petua2 ni..selamat mencuba!!

Petua 1 : Ambil 9 biji pinang tua, bakar hingga menjadi arang, dan tumbuk halus. Campurkan secawan air suam dan minum 9 hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.
Petua 2 : Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia ke dalam segelas air suam, apabila halia mendap barulah diminum air tadi, didahulukan dengan selawat.
Petua 3 : Minum air rebusan rumput jarum  emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa  kedatangan haid atau sebelumnya.
Petua 4 : Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada  hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan . Makan dalam 1 atau 2 minggu sebelum haid .
Petua 5 : Semasa sakit ketika haid, hendaklah sentiasa meminum air  teh pahit tanpa gula.

 CikPinGu juga nak share dengan uols doa untuk sakit ni, boleh diamalkan bersama..
ni pun hasil carian dari google..

Thursday, 4 October 2012

haiii..cikpingu kembali mengetuk papan kekunci..lama dah xd post2 baru kan..idea ntah mana menghilang..banyak perkara perlu diselesaikan dan banyak juga la masalah melanda diri ini..ahhha
teringat pula pada kata-kata ni.."bila kita stress kita suka makan desserts"..apa sebabnyer??cuba anda tgk perkataan desserts diterbalikkan jadi "STRESS" hihihi...dah kelaut dah citer nie..sebenarnye entry kali ni nk kongsi angan-angan, impian menggunung cikpingu..duk sorang2 mula la suka berkhayal.hihi..


imaginasi cikpingu a.k.a angan-angan xsudah iaitu andai ku miliki sebuah rumah nnti...hmmm..cikpingu rasa kalau dapat membeli, memiliki sebuah rumah nnti akan cikpingu hias cantik..konsepnyerr cikpingu suka yg kayu kayan ni macam konsep bali jer kan..xpun modern kontemporari..hiihii..xkisah la apa kebenda namanyer janji ada unsur2 semualajadi kayu...citer pasal kayu ni of course la susun atur perabot yg jadi pilihan hati "Kayu Jati"..uhuhu..tpi mampu ker cikpingu nk membeli nyer..mahalnyerrr...hmm..harap impian ni jadi kenyataan la suatu hari ni..moga dimurahkan rezeki cikpingu dan kesihatan yang baik untuk terus berusaha menggapai impian!!! tadaaa...bye2..