Monday, 15 October 2012

Painkiller pleZ..

haiiii uols..how are u today? hope everyone is fine today..CikPinGu not feeling well today..i need a painkiller!!!CikPinGu seperti biasa la waktu-waktu "red flag" ni xberapa nk sihat..simptom2 biasa la harus di lalui penuh ketabahan, menahan kesakitan yang xterungkap dgn kata-kata..aduhaiii..waktu2 ni mula la terganggu mood dan xdpt nak bebas berlari, aktif ke sana ke mari..hanya jari jemari sebagai ganti diri..

CikPinGu di zaman persekolahan dulu-dulu konfirm akan bercuti, badan xlarat nak bangun di tambah dengan muntah2 yang teruk..uhuhu..makan ubat pun masih sakit, tuhan aje yang tahu..menangis, guling2kan badan dah macam tenggiling dh rupernyer..hihi..biasanyer CikPinGu akan tidur aje seharian tanpa membuat apa2 aktiviti..makan pun setakat tak nak bagi perut kosong jer..dulu-dulu terfikir juga camner  la bila dh CikPinGu bekerja nnti...adakah setiap bulan CikPinGu nak cuti atau MC..uhuhu..tapi alhamdulillah setakat ni sakit dh berkurangan sedikit..CikPinGu ada la juga amalkan petua2 untuk menahan sakit ni..ni antara CikPinGu 'copy and paste' yang boleh diamalkan bagi sesiapa yang senasib dgn CikPinGu..antara petrua-petua nie CikPinGu biasa buat antaranye tidur, mkan ubat,perut tu tuamkan dengan tungku panas...hope someday nnti CikPinGu dah xperlu lalui kesakitan ini..okey..cer baca petua2 ni..selamat mencuba!!

Petua 1 : Ambil 9 biji pinang tua, bakar hingga menjadi arang, dan tumbuk halus. Campurkan secawan air suam dan minum 9 hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.
Petua 2 : Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia ke dalam segelas air suam, apabila halia mendap barulah diminum air tadi, didahulukan dengan selawat.
Petua 3 : Minum air rebusan rumput jarum  emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa  kedatangan haid atau sebelumnya.
Petua 4 : Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada  hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan . Makan dalam 1 atau 2 minggu sebelum haid .
Petua 5 : Semasa sakit ketika haid, hendaklah sentiasa meminum air  teh pahit tanpa gula.

 CikPinGu juga nak share dengan uols doa untuk sakit ni, boleh diamalkan bersama..
ni pun hasil carian dari google..

No comments:

Post a Comment